Kresťania si pripomínajú 50. výročie encykliky Pacem in terris

20.04.2013 Celý región

Bratislava 20. apríla (TASR) - Katolícka cirkev si v tomto roku pripomína 50. výročie publikovania stále aktuálnej encykliky Pacem in terris.

Je spätá s osobnosťou pápeža Jána XXIII., ktorý pri príprave textu encykliky spolupracoval so známym teológom Pietrom Pavanom z Pápežskej lateránskej univerzity.

Pápež Ján XXIII. encykliku Pacem in terris (Pokoj na zemi) podpísal v apríli 1963. Ide o prvú sociálnu encykliku adresovanú všetkým ľuďom. Kladie dôraz na ľudskú dôstojnosť, na práva, ale i povinnosti človeka, pokoj a dobré ľudské spolunažívanie založené na základných hodnotách pravdy, spravodlivosti, lásky a slobody.

Ján XXIII. si uvedomoval, že budovanie pokoja na zemi nemôže byť len úlohou a úsilím kresťanov, ale všetkých ľudí. Svedčí o tom už samotný názov encykliky, pretože v ňom Ján XXIII. špecifikuje tých, ktorým je dokument adresovaný: "Encyklika pápeža Jána XXIII. Pacem in terris ctihodným bratom patriarchom, prímasom, arcibiskupom, biskupom a ostatným miestnym ordinárom nažívajúcim v pokoji a spoločenstve s Apoštolským stolcom, duchovenstvu a veriacim celého sveta, ako aj všetkým ľuďom dobrej vôle o pokoji medzi národmi, založenom na pravde, spravodlivosti, láske a slobode".

Jedným z dôležitých bodov encykliky je uznanie Všeobecnej deklarácie ľudských práv, schválenej Valným zhromaždením OSN 10. decembra 1948. Dokument zároveň zdôrazňuje, že nestačí len minimálne dodržiavanie práv a povinností, vyžaduje sa aj angažovanosť a tvorivá iniciatíva, aby všetci navzájom uznávali a plnili svoje práva a povinnosti.

Osobnosť Jána XXIII., ktorého pontifikát trval od 28. októbra 1958 do 3.júna 1963, je spojená aj s ďalšou významnou udalosťou, a to zvolaním, prípravou a otvorením Druhého vatikánskeho koncilu, ktorý sa začal 11. októbra 1962.
 

Vyberte región